Strona główna Pielęgnacja

Tutaj jesteś

Równowaga na diecie roślinnej – jak dbać o pełne wsparcie organizmu?

Data publikacji: 2025-05-23
orzechy nerkowca

Weganizm dla wielu osób nie jest chwilową modą, a wyznacznikiem stylu życia. Dieta roślinna jest jednak jego podstawą – całkowite wyeliminowanie z niej mięsa, ryb i produktów odzwierzęcych wpisuje się w wyznawane przez wegan wartości. Pamiętaj jednak o tym, że jest to też dieta eliminacyjna, która pozbawia Cię niektórych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak zatem zadbać o jego równowagę i żyć w zgodzie z samym sobą? Sprawdź!

Co można jeść na diecie wege?

W jadłospisie wegan na próżno więc szukać mięsa, ryb, owoców morza, mleka, przetworów mlecznych, jaj, podpuszczki, a nawet żelatyny czy też miodu.

Przejście na weganizm może mieć wiele przyczyn – od zdrowotnych po etyczne czy też ekologiczne. Jest on jednak nie tylko sposobem odżywiania, ale również stylem życia, który dąży do maksymalnego ograniczenia wykorzystywania zwierząt w każdej formie, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i odzieżowym czy kosmetycznym.

Dieta wegańska bazuje wyłącznie na produktach roślinnych. Jej podstawą są warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Jej kluczowe uzupełnienie stanowią rośliny strączkowe, takie jak np. soczewica, fasola, groch czy ciecierzyca, które są bogatym źródłem białka i mikroelementów.

W codziennej diecie istotną rolę odgrywają również zboża i produkty zbożowe, w tym pełnoziarniste pieczywo, ryż, kasze czy płatki owsiane, które zapewniają organizmowi węglowodany złożone, błonnik i witaminy z grupy B.

Orzechy i nasiona, takie jak m.in. migdały, orzechy włoskie, siemię lniane czy chia, dostarczają natomiast zdrowych tłuszczów i białka, a także cennych witamin i minerałów. Weganie chętnie sięgają także po produkty zastępcze, czyli mleka roślinne, jogurty, sery czy zamienniki mięsa wytwarzane z soi, grochu lub innych składników roślinnych, a tych na sklepowych półkach przybywa.

W diecie wegańskiej nie ma miejsca na żadne produkty pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to całkowite wykluczenie mięsa, zarówno czerwonego, jak i drobiowego, a także wszelkich wyrobów mięsnych, takich jak parówki czy kiełbasy. Dotyczy to również produktów mlecznych – mleka krowiego, serów, jogurtów, masła czy też śmietany. Weganie nie spożywają także jaj, niezależnie od ich pochodzenia.

olej sezamowy

Dieta wegańska – czy jest zdrowa?

Wiele badań naukowych potwierdza, że diety roślinne, w tym wegetariańska i wegańska, mogą korzystnie wpływać na zdrowie i pomagać w zapobieganiu wielu chorobom. Osoby decydujące się na całkowite wyeliminowanie mięsa, ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego zazwyczaj mają niższą masę ciała, niższy wskaźnik BMI, a także rzadziej zmagają się z otyłością, stanem przedcukrzycowym czy cukrzycą typu 2 w porównaniu do osób jedzących w sposób tradycyjny.

„Pozytywnym skutkiem ubocznym” u wegan często jest niższy poziom cholesterolu i niższe ciśnienie tętnicze. Jest to w dużej mierze związane z brakiem spożycia nasyconych tłuszczów m.in. z mięsa czy masła, a także zwiększonym spożyciem produktów roślinnych obfitujących w antyoksydanty czy kwasy tłuszczowe z grupy omega. Co więcej, dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych może wiązać się z mniejszym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów.

Warto jednak mieć na uwadze to, że wspomniane badania uwzględniają również inne aspekty stylu życia uczestników, takie jak aktywność fizyczna czy nawyki zdrowotne. Mimo to, różnice w stanie zdrowia badanych osób są w dużej mierze związane właśnie z wyborem diety.

Dieta roślinna a niedobory – dlaczego suplementacja jest ważna?

Stosowanie diet eliminacyjnych, do których zalicza się dieta wegańska, najczęściej wiąże się z koniecznością szczególnego dbania o dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ryzyko wystąpienia niedoborów, zwłaszcza witaminy B12, witaminy D, żelaza, wapnia, jodu, cynku czy kwasów tłuszczowych omega-3 jest wyższe.

Jeśli chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zapobiec długofalowym konsekwencjom zdrowotnym niedoborów, suplementacja może być nie tylko wskazana, ale wręcz konieczna. Pamiętaj jednak o tym, że powinna być dostosowana do Twoich potrzeb – zarówno pod względem rodzaju preparatów, jak i ich dawkowania.

Przed włączeniem suplementów do swojej diety skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem. Specjalista, na podstawie analizy sposobu żywienia, stanu zdrowia i wyników badań laboratoryjnych, pomoże Ci dobrać odpowiednie.

Suplementy dla wegan – po jakie składniki sięgać?

Nawet dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może wiązać się z ryzykiem niedoborów niektórych witamin i minerałów. Warto więc ją uzupełniać – sięgnij po suplementy dla wegan, które pomogą zredukować objawy niedoborów u podstaw.

Do najczęściej zalecanych suplementów podczas stosowania diety wegetariańskiej należą:

  • witamina D,

  • witamina B12,

  • magnez,

  • żelazo,

  • cynk,

  • wapń,

  • jod.

Bardzo istotne znaczenie mają witamina D i wapń, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wielu układów organizmu. Równie istotna jest suplementacja witaminy B12, obecnej głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także żelaza, którego niedobory u kobiet stosujących dietę roślinną mogą prowadzić m.in. do zaburzeń hormonalnych. Ponadto sięgaj po produkty bogate w kwasy omega-3, które m.in. działają przeciwzapalnie i są kluczowe dla układu nerwowego, narządu wzroku czy też odporności.

Artykuł sponsorowany

Redakcja Glitter

Zespół redakcyjny glitter.pl z pasją śledzi najnowsze trendy w urodzie, modzie i zdrowiu. Chcemy dzielić się naszą wiedzą z czytelnikami, pokazując, że dbanie o siebie może być proste i przyjemne. U nas nawet złożone tematy stają się jasne i inspirujące!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?