Brownie to jedno z najbardziej znanych ciast czekoladowych świata. Wszystko dzięki doskonałemu smakowi, nietypowej konsystencji i całej masie czekolady. Tradycyjne brownie przygotowuje się na mące pszennej, jednak to nie jest konieczne. Możesz zrobić je też w wersji bezglutenowej. Będzie równie pyszne!
Składniki na bezglutenowe brownie
Brownie to doskonałe ciasto na każdą okazję. Jeśli jednak nie tolerujesz glutenu, prawdopodobnie zastanawiasz się, jak je zrobić, by było bezpieczne dla Twojego organizmu. Ten prosty przepis z pewnością Ci się spodoba. Ciasto czekoladowe bez mąki pszennej zrobisz z kilku podstawowych składników – prawdopodobnie masz je wszystkie w swoim domu. Niezbędna będzie czekolada – co najmniej dwie tabliczki – a także masło. Kostka masła na jedno brownie to norma. Ciasto musi być wilgotne i rozpływające się w ustach. Potrzebujesz także jajek i cukru oraz mąki. Możesz wykorzystać tylko jeden rodzaj mąki bezglutenowej: kokosową, ryżową, ziemniaczaną czy kukurydzianą. Jeśli jednak masz ich w domu kilka, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nich mix. Najważniejsze jednak, by mąki było około 150 gramów. To by było na tyle – z tych składników zrobisz genialne ciasto.
Jak zrobić bezglutenowe brownie?
Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Gdy będzie już płynne, pokrusz obie czekolady i wrzuć je do garnka – wymieszaj delikatnie, by czekolada łatwo się rozpuściła. Poczekaj chwilę, aż otrzymasz jednolitą masę. Zdejmij garnek z palnika. W następnym kroku zajmij się jajkami – trzy jajka wbij do miski, a następnie dodaj do nich szklankę cukru i całość utrzyj lub zmiksuj. Rób to tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę jajeczną połącz z czekoladą z masłem, jednak tylko wtedy, gdy zdążyła ona ostygnąć. Nie mieszaj gorącej czekolady z jajkami – to najprawdopodobniej skończy się ścięciem białka. Do miski wsyp mąkę i zmiksuj całość. Ciasto powinno być jednolite, bez żadnych grudek. Gdy będzie gotowe, przelej je do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Masę piecz przez 30 minut. Po tym czasie środek powinien być wilgotny – tak właśnie ma wyglądać. Nie dopiekaj brownie, bo wyjdzie Ci zwykłe ciasto czekoladowe.
Bezglutenowe brownie to łatwizna. Zrobisz je bez żadnego problemu. A smakować będzie równie pysznie, co to przygotowane z mąki pszennej.