Glitter.pl

Moda, Uroda, Zdrowie, Lifestyle

Zdrowie

Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe

Tradycyjne śniadania powoli odchodzą w niepamięć. Wielka buła z serem i szynką, gotowane na ciepło parówki czy jajecznica nie są obecnie na topie. Dziś królują zdrowe śniadania oparte głównie na warzywach i owocach. Owsianka, jogurt naturalny z owocami, pasta ze słonecznika czy hummus, a nawet sałatka ze świeżych zielonych liści z dodatkiem sezonowych warzyw. Tak się dzisiaj jada – zdrowo i kolorowo.

Jajko, brokuł czy fasola?

Wśród przepisów na pożywne śniadania królują jajka, ale nie w tej tradycyjnej formie. Dziś z jajek robi się sałatki i pasty do chleba. 4-5 jajek należy ugotować na twardo. Następnie ostudzić je i rozdrobnić w zależności od upodobania. Można jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Pęczek szczypiorku również należy pokroić i dodać do jajek. Do smaku należy przyprawić solą i pieprzem, a całość wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. To najpopularniejsza wersja pasty do kanapek. Jest ona zdrowa i pożywna, zwłaszcza gdy jajka użyte do jej przygotowania pochodzą z ekologicznych hodowli.

Kolejnym wartym wypróbowania przepisem na zdrowe pasty kanapkowe jest brokuł z masłem. Jak to przygotować, żeby było pysznie? Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy w gorącej wodzie. Następnie studzimy go i rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dodajemy do tego łyżkę masła i sól do smaku. Całość dobrze mieszamy i smarujemy na pieczywie. Taka kanapka posypana dodatkowo prażonym sezamem jest niesamowicie smaczna i zdrowa.

Bardzo dużo przepisów na pasty kanapkowe zawiera fasolę. Trzeba przyznać, że fasola jest bardzo wdzięcznym produktem. Można ją dodać do sałatki, zrobić z niej pastę do chleba, a nawet upiec z niej pyszne ciasto, które wcale fasolą nie smakuje. Do przygotowania pasty z fasoli potrzebna jest puszka białej fasolki lub szklanka ugotowanej i przestudzonej fasoli, pół dużej główki cebuli zeszklonej uprzednio na patelni na niewielkiej ilości oleju, pół łyżeczki majeranku i sól do smaku. Fasolkę z cebulką dobrze rozdrabniamy – najlepiej blenderem tak, aby wyszła nam z tego gładka masa. Doprawiamy przyprawami i całość porządnie mieszamy. Taką pastą można posmarować kromkę chleba, bułkę, a nawet chrupkie pieczywo – co kto woli. Najważniejsze jest to, że z powodzeniem można tą pastę przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiczku, nawet do kilku dni.

Awokado w wielu odsłonach

Od jakiegoś czasu zaczęliśmy doceniać awokado, które jest bogactwem witamin, minerałów, ale również zdrowych kwasów tłuszczowych. Uwielbiają je weganie, ale i wszystkożercy zaczynają się w nim rozsmakowywać. Prawda jest taka, że awokado jest przepyszne samo, ale także doskonale komponuje się z wieloma innymi produktami, jak jajka, zielone liście, pomidory oraz wszystkie rośliny strączkowe.

Najprostszą w przygotowaniu pastę z awokado można zrobić dosłownie w kilka minut. Wystarczy obrać dojrzałe awokado i rozgnieść je widelcem na gładką masę. Do tego trzeba wycisnąć odrobinę soku z cytryny, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, dodać sól i pieprz do smaku. Całość należy dobrze wymieszać. Gotową pastą smarujemy pieczywo, a na wierzch koniecznie kładziemy pomidora, rzodkiewkę lub ogórka świeżego bądź kiszonego. Z tak przepyszną pastą kanapkową wszystko dobrze się komponuje, dlatego dodatki można zmieniać. Papryka, cebulka, szpinak – trzeba eksperymentować w kuchni, by znaleźć swój ulubiony smak.

Hummus na kanapki

Zamiast kupować gotowy hummus, możesz przygotować go samemu w domu. Wystarczy kupić ciecierzycę w zalewie, która jest już ugotowana i gotowa do użycia. Blendujemy ją na gładką masę, a następnie dodajemy do niej łyżkę tahini, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z jednej całej cytryny oraz sól do smaku. Całość dobrze mieszamy i zdrowa pasta gotowa jest do smarowania kanapek. Hummus jest jedną z najczęściej jedzonych past na całym świecie. Można ją przygotować w tej podstawowej wersji, ale można również poeksperymentować ze smakami dodając pomidory, paprykę czy buraki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *